Φυσικές ομορφιές

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής περιλαμβάνουν την λίμνη Κερκίνης, τον λόφο Πεύκων Λιθοτόπου, τον Ξηροπόταμο Χειμάρου, το πάρκο Πατριδογνωσίας, το φαράγγι της Νυμφόπετρας.

Πελαργός στην λίμνη Κερκίνη
Πελαργός στην λίμνη Κερκίνη.

Η Λίμνη Κερκίνης

Eίναι από τις πλουσιότερες σε ψάρια λίμνες στην Ελλάδα και αρκετοί από τους κατοίκους των παραλίμνιων κοινοτήτων ασχολούνται με την αλιεία. H ύπαρξη της λίμνης και της υγροτοπικής βλάστησης προσφέρει τροφή και καταφύγιο σε πολλά είδη της άγριας ζωής. Αποτελεί έναν από τους 10 Υγρότoπoυς Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας (γνωστοί και ως Υγρότoπoι Ramsar) και προστατεύεται από άλλες διεθνείς συνθήκες.

Ο Λόφος Πέυκων Λιθοτόπου

Bρίσκεται στο δημοτικό δάσος Λιθοτόπου στους πρόποδες των Κρουσσίων, αγγίζοντας τη λίμνη Κερκίνη. Πρόκειται για μία πευκόφυτη έκταση 56 στρ. που χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής. Στην κορυφή του Λόφου βρίσκεται το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Ο Ξηρόποταμος

Bρίσκεται βόρεια της Τ.Κ. Χειμάρρου και έχει τις πηγές του στην οροσειρά των Κρουσσίων. Περιβάλλεται από πλατάνια, πλούσια βλάστηση και προσφέρεται για αναψυχή. Απόσταστη από ξενοδοχείο 5,7 χλμ

Βουβάλια στην λίμνη Κερκίνη
Γύρω από τη λίμνη Κερκίνη ζουν σήμερα τα περισσότερα βουβάλια της χώρας.

Βουβάλια στην λίμνη Κερκίνη

Στην περιοχή υπάρχει ο μεγαλύτερο αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα. Τα βουβάλια, το γένος bubalus bubalis, θρυλείται ότι έφτασαν ως συνοδεία του Ξέρξη κατά τους περσικούς πολέμους, όταν ο στρατός επέλασε από τον ποταμό Στρυμόνα. Ο πληθυσμός των βουβαλιών από περίπου 900 ζώα το 2001 έχει φθάσει σήμερα τα 3.000 και συνεχώς αυξάνεται. Το βουβάλι έχει γίνει το σήμα-κατατεθέν της περιοχής.

Το Πάρκο Πατριδογνωσίας

Bρίσκεται στη Δυτική είσοδο της Τ.Κ. Παλαιοκάστρου.  Η καλυπτόμενη επιφάνεια του πάρκου είναι 4.000 τ.μ. και απεικονίζει Φυσικούς Σχηματισμούς του Περιβάλλοντος. Απόσταση από ξενοδοχείο 21,6 χλμ

Το φαράγγι Νυμφορέματος

Bρίσκεται στον ορεινό όγκο της Τ.Κ. Μελενικιτσίου και προσφέρεται για περιπάτους και αναψυχήΑπόσταση από ξενοδοχείο 28,1 χλμ

Εθνικό Πάρκο Κερκίνης

Ο πυρήνας του Πάρκου περιλαμβάνει τη λίμνη Κερκίνη και τον ποταμό Στρυμόνα, από τη λίμνη ως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εντός του πυρήνα υπάρχουν ζώνες υψηλής προστασίας. Μία ευρεία περιφερειακή ζώνη περικλείει τα βουνά Μπέλλες, τα Κρούσσια όρη και Μαυροβούνι και περιοχές νότια και ανατολικά από τη λίμνη.